De Griekse regering had een plan B voor het geval dat de onderhandelingen over noodfinanciering met de eurozone en het IMF zouden mislukken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Griekse ex-minister van Financiën Varoufakis heeft in het geniep de vergaderingen van de eurogroep opgenomen. Varoufakis zei tegen de Griekse krant Avgi “nooit er een geheim van te hebben gemaakt de [vergaderingen van de] eurogroep op te nemen. Ik moest het doen omdat er geen notulen worden bijgehouden, wat schandalig is.”
Varoufakis zei de geheimhoudingsplicht van de vergaderingen te zullen respecteren en alleen de opnames te hebben gemaakt om het Griekse kabinet op de hoogte te houden. Historici zullen in ieder geval blij zijn dat Varouafkis van de machtige eurogroep, een informeel orgaan waarvan niet precies duidelijk hoeveel het nu in de melk te brokkelen heeft, bronnen heeft achtergelaten voor het nageslacht.
2. Varoufakis heeft bevestigd dat de Griekse regering wel degelijk een plan B had voor het geval dat de onderhandelingen over noodfinanciering met de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op niets zouden uitlopen. Varoufakis verklapte aan de Britse krant The Telegraph dat premier Tsipras hem direct na de verkiezingen al de opdracht had gegeven een parallel betalingssysteem te ontwikkelen waarbij tijdelijke schuldbekentenissen van de Griekse overheid euro’s zouden moeten vervangen. En indien nodig zouden die euro-schuldbekentenissen met een druk op de knop kunnen worden omgezet naar drachmes.
Om paniek te voorkomen werkte Varoufakis met een klein team van getrouwen in het geheim aan dit noodplan, dat volgens de oud-minister noodzakelijk was omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de financiering van Griekse banken aan banden begon te leggen. Varoufakis wilde na het referendum van 5 juli het plan uitvoeren, maar Tsipras durfde de sprong in het diepe niet nemen.
Vorige week was al duidelijk geworden waarom Tsipras de gok niet waagde en zich toch overgaf aan de schuldeisers. Tsipras zou volgens de krant To Vima de Russische president Poetin hebben benaderd voor een noodkrediet van 10 miljard dollar om na een Grexit de wisselkoers van de drachme te stabiliseren. Poetin, die zijn handen vol heeft aan het redden van de Russische economie, besloot een wit voetje te halen bij bondskanselier Merkel en zei nee tegen het verzoek van Tsipras.
3. Sanering van de Griekse staatsschuld is al lang geen taboe meer. In november 2012 beloofde de eurogroep op de Griekse noodleningen de looptijden te verlengen en de rente te verlagen als Griekenland zich aan een aantal mijlpalen zou houden. Dat soort schuldenverlichting staat ook wel bekend als ‘extend and pretend’, oftewel het probleem op de lange baan schuiven. In het akkoord dat Griekenland op 13 juli sloot, zegde de eurozone Griekenland en zijn staatsschuld van krap 180 procent van het bbp wederom extend and pretend toe.
Maandagochtend zei ECB-directielid Coeure tegen de krant Le Monde dat de vraag niet langer is óf Griekenland schuldenverlichting krijgt, maar hoe de schuldenverlichting eruit zal zien. Extend and pretend wordt gezien als de enige optie die politiek te verkopen is in de rest van de eurozone. Maar Coeure suggereert dat er meer opties worden bekeken, waaronder een gedeeltelijke kwijtschelding van de noodleningen. Dat zou betekenen dat de eurozone daadwerkelijk verlies lijdt op de noodleningen in plaats van alleen papieren verliezen.
4. Wederom wijst een Spaanse opiniepeiling er op dat de populariteit van de anti-establishment partij Podemos tanende is nu de regering van premier Tsipras heeft gecapituleerd. Volgens een peiling in opdracht van de krant El Païs zou de regerende centrumrechtse Partido Popular als er nu verkiezingen worden gehouden 23,1 procent van de stemmen krijgen, iets minder dan de 23,5 procent voor de centrumlinkse PSOE. Op afstand staat Podemos met 18 procent. Op 5 juli stond Podemos op 20 procent; de Partido Popular op 23,1 procent; en de PSOE op 22,5 procent. Een foutmarge werd niet gegeven.
5. Met de economie van de eurozone gaat het dit jaar wel goed komen, blijkt uit de maandelijkse monetaire cijfers van de ECB. De geldhoeveelheid M1 steeg in juni met 11,8 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. Dat is de sterkste groei van M1 sinds 2010. M1 heeft een sterke voorspellende waarde voor daadwerkelijke economische groei een jaar vooruit. De M1-cijfers van vandaag wijzen op een daadwerkelijke economische groei van tussen de 3,5 en 4 procent een jaar vooruit. Dergelijke groeicijfers heeft de eurozone vijf jaar geleden voor het laatst laten zien.
6. Read my lips: no new taxes, aldus het Duitse ministerie van Financiën. Het ministerie heeft berichtgeving dat er een plan is om op eurozone-niveau belastingen te heffen zodat de monetaire unie een fiscale unie wordt “misleidend” genoemd. Der Spiegel had namelijk gemeld dat Duitsland klaarstaat om een deel van de belastinginkomsten te storten in een gemeenschappelijke schatkist. Het ministerie liet in een reactie weten dat bij de plannen over een fiscale unie, die al jaar en dag de ronde doen, er geen rekening wordt gehouden met het feit dat invoering pas mogelijk is na een EU-verdragswijziging.
7. Het Chinese Anbang wil graag groter worden in de Nederlandse verzekeringssector. Gerard van Olphen, de nieuwe bestuursvoorzitter van de door Anbang overgenomen verzekeraar Vivat/Reaal, zei tegen het Financieele Dagblad dat Anbang weleens geïnteresseerd kan zijn in staatsverzekeraar ASR. Een overname van ASR door Anbang zou komen nadat de Chinezen nog maar net de eigenaar zijn geworden van Vivat/Reaal.
8. Philips is vanochtend de witte raaf in een rode AEX, nadat het concern meevallende cijfers over het tweede kwartaal voorbeurs bekendmaakte. Philips bedrijfsresultaat geschoond van bijzondere posten steeg in het tweede kwartaal met ruim een kwart naar 501 miljoen euro, ruimschoots boven de analistenverwachting van 415 miljoen euro. Beter nog was het feit dat de meevaller het gevolg was van sterke omzetgroei bij de cruciale gezondheidszorgdivisie in de VS, wat een hoofdpijndossier leek te worden vanwege aanhoudende kwaliteitsproblemen bij een fabriek in de stad Cleveland. Philips herhaalde de vooruitzichten – iets betere resultaten in 2015 vergeleken met 2014 – en zei dat de afsplitsing van de verlichtingstak op schema ligt en zelfs tot 100 miljoen euro minder kost dan verwacht.
9. Europese beurzen zijn vanochtend in het rood geopend, maar hadden tegen het middaguur een deel van de verliezen al weer goed gemaakt dankzij meevallend economisch nieuws uit de eurozone. Tegen de middag stond de AEX nog geen kwart procent lager nadat de index vorige week 2,5 procent verloor vanwege zorgen over de wereldeconomie en de crash in commodity-prijzen. Bovendien is de euforie over een mogelijke Griekse bailout bekoeld en stevent de Fed steeds meer op de eerste renteverhoging sinds 2006, die al in september kan gaan plaatsvinden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl